İnstagram mecrası sağolsun hepimizi fotoğrafçı yaptı. Varını yoğunu iyi bir fotoğraf makinesine yatıran kadim insanımız , 3 saat eğitim sonrası soluğu İstanbul sokaklarında aldı. İyi de oldu, memleketin malum dertleri fotoğraf sayesinde bir parça rehabilite edildi. Vatandaş fotoğraf çekip like aldıkça musmutlu bir güruh oluşuverdi. Sokak atölyeleri, tur ve geziler, sosyal etkinlikler derken insanımız yoğun iş ortamından, gün geçtikçe rutinleşen yaşam mücadelesinden koptu. Bugünlerde hemen hemen hepsinin fotoğrafları çoktan sergilik oldu bile.
70-200 lens, tele, Canon, Nikon, Tamron, Sigma, Favori Lens, ikinci el lens 1
Fotoğraf çektikçe uzmanlaşan fotoğraf severlere bir süre sonra fotoğraf makineleri ve çaylak lensi diye tabir edilen 18-135mm lensleri yetmez hale geldi. Body' ler yenilendi. Aynasız veya full frame makineler alındı. Lenslerde çok daha profesyonel olanlar tercih edilir oldu. 
Tam bir cankurtaran, her derde deva  diye tabir ettiğimiz benim de çok sevdiğim 70-200mm lensler fotoğraf severlerin demirbaşı oldu.
Çok yönlü, kullanışlı, süper keskinlikte optiklere sahip, şimşek hızında AF ve hızlı diyafram ile fotoğrafçıların hayallerini süsleyen ancak yüksek kapasitesinin sonucu olarak biraz pahalı olan Türkiye’ nin en ünlü fotoğraf markalarına ait 70-200mm Lensini sizler için araştırdım.
TamronSigma, Nikon ve Canon markalarının kıyasıya rekabet içinde oldukları;  Portreden, ticari düğün fotoğrafçılığına, spor müsabakalarından harika manzara fotoğraflarına sahip olmak isteyen bir çok fotoğrafçının tercih ettiği 70-200mm  Zoom Lensler, piyasanın en pahalı ve en kaliteli ürünleri olmayı fazlasıyla hakediyorlar. Bahse konu bu lensler f/2.8 maksimum diyafram açıklığına ve görüntü sabitleme özelliğine sahip olduklarından yetersiz ışıkta dahi çok iyiler ve üstelik oldukça sığ alan derinliklerine ulaşabiliyorlar. Bu lensin en geniş diyafram açıklığında bokehi bol, arka planı oldukça yumuşak harika portreler yakalamak mümkün oluyor.

( Nikon - AF S 70-200mm f/2.8 G ED VR II )

70-200 lens, tele, Canon, Nikon, Tamron, Sigma, Favori Lens, ikinci el lens 3
Çok yönlülük bu oyundaki en önemli silahtır ve bu lensler bu konuda oldukça iyiler. Telekonvertörle birlikte kullanıldığında harika mesafelere erişerek motor sporları, uçak ve vahşi yaşam gibi alanlarda çekimler yapmanıza imkan tanıyor. Telekonvertörlerden en iyi verimi alabilmek için onları çok keskin lenslerle kullanmalısınız ki 2x büyütmeden sonra bile elde edilen görüntülerin kalitesi düşmesin. Tabi bu arada 2x büyütmenin etkisiyle f/2.8 diyafram f/5.6′ ya yükselse de bu lensler AF işlevselliklerini sonuna kadar kullanmaya devam ediyorlar. 


70-200 lens, tele, Canon, Nikon, Tamron, Sigma, Favori Lens, ikinci el lens 5Yapılan testlerde AF hızlarını ölçmenin yanısıra servo-focus becerileri de ele alınıyor. Bunun için kameraya 80mph hızla yaklaşan bir araç takip ediliyor. Zor bir test olduğundan iyi bir kameraya ihtiyaç hasıl oluyor, bu yüzden AF kalitesini kanıtlamış olan Canon EO S 5D Mk III ve Nikon D810 modellerini tercih ediliyor. Saniyede 6 kare yakalayabilen bu kameralar sebebiyle bu lensin odağını 3.7 metrede bir değiştirmesi gerekiyordu. Sonuç tek kelime ile başarılı oluyor. Dört lensin hepsi de bu zorlu AF görevini başarıyla tamamlıyor. Kısaca konu hızlı odaklama olduğunda bu lenslerin hiçbiri zincirdeki en zayıf halka olmuyor.

( Canon EF 70-200mm f/2.8L II IS USM )
70-200 lens, tele, Canon, Nikon, Tamron, Sigma, Favori Lens, ikinci el lens 7


Tüm bu testler ve üstadların uzun istişarelerinden sonra 4 marka lensin performanslarında çıkan sonuçları ise şöyle:

TAMRON 70-200 PERFORMANS :
Normal ve özel merceklere sahip bu lensin çok keskin olması bekleniyor, testlerin sonucunda görünen o ki bu lens çok keskin! Distorsiyon, vinyet ve renk sapması yüksek standartlarda ele alınıyor. VC ( Vibration Compensation ) sıra dışı üç-eksenli düzeltmeye sahip. Bu sayede hem sol/sağ hem de yukarı/aşağı yönlerini aynı anda kontrol edebiliyor ve sürekli pan hareketini tespit edebiliyor.

70-200 lens, tele, Canon, Nikon, Tamron, Sigma, Favori Lens, ikinci el lens 9


SIGMA 70-200 PERFORMANS :
Testlerde yer alan lenslerle performans açısından aynı çizgide seyrediyor. Belki distorsiyon konusunda ufak sıkıntılar olduğu söylenebilir. Ancak bu, Nikon’ dan daha çok da farklı değil. AF sistemi sessiz, hızlı ve mükemmel işliyor. Optik açıdan oldukça iyi sonuçlar elde edilmiş durumda. En geniş diyafram yerine f/4-f/11 açıklığında çalışırsanız bu lensten en keskin sonuçlar elde edilebiliyor.

NİKON 70-200 PERFORMANS :
Çok az bir farkla da olsa Nikon, 70-200mm f/2.8 lensler arasında piyasanın en keskin sonuçlarını veriyor. APS-C kameralarda en yüksek çözünürlük performansını sunuyor. Pratikte Nikon’ un avantajları çok az görülse de uzun noktasında telekonvertörlerde çok iyi uyuşuyor. Keskinlik performansı hem full-frame hem de APS-C sensörlü modellerde mükemmel seviyede yer alıyor.

( Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG OS HSM )

70-200 lens, tele, Canon, Nikon, Tamron, Sigma, Favori Lens, ikinci el lens 11
CANON 70-200 PERFORMANS :
Full frame modellerde herhangi bir odak uzaklığında ya da diyaframda merkezde ya da kenarlarda keskinlik hiç bir zaman %70′ in altına düşmüyor. Orta diyafram değerlerinde ( f/4′ten f/8′e kadar ) %80 ile %90 arasında bir performans sergiliyor. Olağanüstü bir performans!! APS-C kameralarda da bu kalitenin çok uzağında değil. IS sistemi ise harika.

Ve KARAR : 

Piyasada çok fazla 70-200mm f/2.8 lens yok, ancak anlattığım bu dört marka ihtiyacınız olan herşeyi vermeye hazır. Tamamı süper keskin olan üst düzey kaliteli bu lensler ayrıca hızlı AF etkili görüntü sabitleme özelliklerine sahipler. Bu yüzden hepsi de Yüksek Puan ödülünü hakediyorlar. Genel performanslara bakıldığında hepsi de çok iyi ve aralarında sadece ufak farklılıklar mevcut. Ancak illa birini seçmeniz gerekirse kesinlikle Canon üzerinde durulması yönünde tavsiyeler var. En hızlı otofocusa sahip olan Canon, inanılmaz keskinlikte fotoğraflar sunuyor ve en iyi yakın-odaklama performansına sahip. Tabi bu kadar yüksek performansında yüksek bir fiyatı oluyor.

( Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD )
70-200 lens, tele, Canon, Nikon, Tamron, Sigma, Favori Lens, ikinci el lens 21
Ezeli rakibini yakından takip eden Nikon’ da hemen hemen aynı değerlerde performans sunuyor ve gerçekte aralarındaki fark gözle görülmeyecek kadar az.

Tamron’ un 70-200mm f/2.8 VC lensi eski versiyonunu birçok noktada geçiyor. Keskinlik fazlasıyla tatmin edici, USD odaklama sistemi mükemmel ve Tamron’ un akıllı görüntü sabitleme özelliği ise çok iyi. Eğer kötü hava koşullarına karşı korunması gerçekten vaat edileni verirse bu fiyat mükemmel bir fiyat.
70-200 lens, tele, Canon, Nikon, Tamron, Sigma, Favori Lens, ikinci el lens 32

Sigma, teknik performans olarak test içerisindeki en zayıf lens olsa da onun için söylenebilecek tek bir söz var. “ İyinin kötüsü” Sadece odak uzunluğunun en uzun noktasında kenarlarda hafif bir keskinlik kaybına uğrasa da genel keskinlik performansı çok yüksek. AF kısmen yavaş ve olumsuz hava koşullarına karşı korunması bulunmuyor. Ancak tüm bunları pratikte ele alındığında çok problem yaratmıyor, üstelik fiyatın da düşük seviyede olduğunu düşünürseniz Sigma 70-200mm kesinlikle “ En iyi Alım” ödülünü hakediyor.

Profların ve üstadların ince testlerinden çıkan sonuçlar bu şekilde. Artık, performans mı fiyat mı seçimi de size kalıyor. 

Velhasıl, tüm bu bilgiler ışığında, dünyaca ünlü fotoğrafçı Henri Cartier Bresson’ un şu sözü aklıma düşüyor :
“ Fotoğrafı makine değil, insan çeker “

Işığınız Bol Olsun..

70-200 lens, tele, Canon, Nikon, Tamron, Sigma, Favori Lens, ikinci el lens 46


0 Yorumlar