Kara Cuma.. Alışveriş çılgınlığından değil, malum akşam ofisten eve dönerken yaşadığımız; makus kaderimin değişmezlerinden birincisi olmaya aday İstanbul' un akşam trafiğinden bahsediyorum efenim. iki saatlik zaman zarfında, kişilik değiştirip, boyut atladığım, paralel evrende yolculuklar yaptığım, sakin kalabilmek adına her türlü şirinliklere büründüğüm, etrafımdaki sinirden patlamaya hazır, parça tesirli, adeta saatli bombaya dönüşen diğer şoförler ile asla muhatap olmadığım Kara Cuma akşamları.. 

Neyse ki hafızamda her vakit diri tutmaya özen gösterdiğim; "Sahil Kasabasında İnzivaya Çekilmek" hayalim ile bahse konu trafik çilesinden bir parça uzaklaşıyorum. Aksi halde, fırtınaya mahkum bir gemi misali karaya ulaşmak mümkün değil. Özellikle dikkat ettim, bu hayalim beni güçlü kılıyor, ayakta tutuyor. Aileme, evime ve hatta işime sıkı sıkıya bağlanmama sebep oluyor. Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez sözünü işte bu yüzden çok seviyorum. İnsan olduğumu hatırlıyorum, aramızda dolanan insan görünümlü yapay zekalı makinelere inat..

Çok şükür "Amatör Fotoğrafçı" dostlarımın ev sahipliğini yaptığı Fotoğraf Sergisi davetinin ben de yarattığı keyif, trafik çilesini kısmen atlatmama yardımcı oluyor dün akşam. Heyecanla sergi salonuna varıyorum.

Dostlarım, tasarımı ve yönetimi Mira Argun Hocama ( miraargun.com ) ait "Sayvan" adlı tematik fotoğraf projesinde eserlerini yani deyim yerindeyse muhteşem hünerlerini sergilemek üzere toplanmışlar. Aylardır eğitim aldıkları proje üzerinde çalışmış, temaya paralel hikayeler arayıp, fotoğraflamak adına onlarca mekanı ziyaret etmiş, yüzlerce kare poz çekmiş ve sonunda içlerinde sergiye alınmayı hakeden sadece bir kaç kare fotoğraf ile bu yorucu maratonu bitirmenin tatlı yorgunluğuna ortak olmuşlar. 


Amatör Fotoğrafçılar
"Sayvan" Tematik Fotoğraf Projesi Sergisi


Sergiyi gezerken fotoğraflardan oldukça etkilendiğimi belirtmek isterim. Öncelikle dostlarımın amatör olduğuna inanasım gelmedi. Zira fotoğraflar o kadar profesyonelce çekilmiş ki ağzımın beş karış açıkta kaldığını belli etmemek için uzun uğraşlar verdiğim anlatamam. Hikayesi, ışık oyunları, pozlaması, mekan ve model seçimlerindeki dikkatlerine hayran oldum diyebilirim. Ciddi emek vermişler, emeklerinin karşılığını da hayli kalabalık insan topluluğunun sergiyi ziyaret etmesiyle almışlar. 

Benim için kıymeti harbiyesi olan asıl mevzu; dostlarımın onca işin gücün, hayatın, aile sorumluluklarının arasından fırsat yaratıp bu projeye katkı sunmuş olmaları. Onlar, iş hayatının getirdiği yoğunluğu, iş yerlerinde yaşanan rekabet, hedeflere ulaşmak için fazladan efor harcama gerekliliği, toplantı trafiği derken stres yaratan temel unsurlara maruz kalırken, bu stresin birikimi sonucunda oluşan negatif enerjiyi atmanın en doğru yolu olan "Sosyal" olabilmeyi başarıp proje üretebilen, üstüne de fotoğraf sergisine katılan sevgili dostlarım.. 

Hayallerinin peşinden koşuyorlar. Usta birer fotoğrafçı olmak veya sadece fotoğrafın sanat tarafından ve sanatçı olmaktan keyif almak adına ekstra gayret sarfediyorlar. Sadece yaşamak değil, birşeyler için yaşamak, onlara anlam ve amaç katmak için emek veriyorlar. Ezberlediğimiz hayatı, senaryoya uyan aktör ve aktris gibi her gösterimde aynı şekilde tekrar ettikleri sürece oyunun asla bitme ihtimali olmadığını bilip, ezber bozarak farklı işler yapıyorlar. Geniş açıdan düşünüp, aslında olmayan sınırlar ile kendilerini kısıtlamıyorlar. Vaktim yok, mesaim var, haftasonu işim var, toplantım var, evde yapılacak çok iş var kelimelerinin arkasına saklanmadan cesurca zamanla savaş verip sanatsal işlere imza atıyorlar. Konfor alanının dışına çıkıyor, risk alıyor ve değişime yelken açıyorlar. İşin içine reddedilmek, beğenilmemek ve garipsenmek gibi sosyal engeller girse dahi asla yılmıyorlar. 

Bizlere de bu güzel insan gurubunu takdir etmek, onlar hakkında bir parça bilgi vermek kalıyor. Kimdir bu azimli, üreten, vakitsizlik kelimesinden nefret eden, hayattan keyif almanın püf noktalarını keşfetmiş olan insanlar? Haydi biraz bahsedelim geleceğin fotoğraf sanatçılarından. Buyursunlar efenim..

ÜNAL KARAKAŞ:
Finansman Yöneticisi. 



Amatör Fotoğrafçılar 1

AYSUN HÜROL :
İstanbul Clique Kurucu ortağı. ( istanbulclique.com )
Amatör Fotoğrafçılar 2


FARUK KONYALI :
Bankacı


Amatör Fotoğrafçılar 3


DUYGU KORKMAZ
Teb Yatırım (Menkul Kıymetler)


fotoğraf sergisi 7



MİRA ARGUN
Proje Yönetmeni | Fotoğrafçı ve Fotoğraf Eğitmeni


Mira Argun, Fotoğraf Eğitmeni

Velhasıl, siz de vakitsizlik kelimesine savaş açmak, her türlü hayat koşuşturması arasında yeteneklerinizi keşfetmek, üretmek "sadece yaşamak değil, birşeyler için yaşamak, onlara anlam ve amaç katmak" için farkındalık trenine binmenin zamanı gelmiş demektir. Acele edin, hatta fotoğrafa ilginiz var ise Mira Argun Hocanın fotoğraf eğitimlerine katılın. Emin olun siz dahi kendi değişiminize inanamayacaksınız. 

Not: İstanbul Anadolu Yakasında oturan okurlarıma tavsiyemdir, Sayvan Projesine emek veren tüm fotoğrafçıların eserlerini, 2-4 Kasım tarihleri arasında Kozyatağı Kültür Merkezi, A Sanat Galerisi'nde ziyaret edebilirler. 

* Sayvan : Örten ve örtülen, gölge yapan ve gölgede kalan, koruyan ve korunan.


Mira Argun Kimdir 3

0 Yorumlar