Sabahın ilk ışıkları ile köyde başlar tatlı bir telaş. Tatlı mıdır, alışkanlık mıdır bilinmez? Köydür orası, zira köylüdür onlar. Zoru sever nasırlı eller, şafak vakti kalkmaya alışıktır yorgun bedenler.

Sabahın erken vakti berekettir. Tüm köylü bilir. Kimi tarlaya, kimi hasatı satmaya düşer yollara. Akşam üç kuruş kazanmışlarsa emeğin karşılığı gelmiştir yaratandan onlara. Çalışkandır Anadolu Köylüsü. Efendisidir milletin demiştir Atası. Kolay mı milletin efendisi olmak? Ata demişse şarttır çok çalışmak. Eker, diker bana mısın demez kırk derece sıcak. 



Boş vakti sevmezler, şeytan işi derler. Bilirler ki "kar yaza, yeşil güze kalmaz". Al bu sözü üniversitede tez yap. Çoğu ilkokulu zor bitirmiş köylünün zamanı değerlendirme tekniğini yeni yetmelere muhakkak anlat. Anlat ki, teknolojiye mahkum, çevresinde ve dünyasında olup bitenden habersiz çocuklarımız bilsin. Köylü milletin efendisidir. Sofrada yenilen tüm yiyecekler toprağın efendilerinin eseridir. 

Velhasıl, sen ister anlat ister anlatma, yaşam tüm saflığı, dürüstlüğü ve çalışkanlığı ile sürüp gidecek canım Anadolu topraklarında...

( İznik / Elbeyli Köyü ) 

4 Yorumlar

  1. "Köylü ürettiği ürünü çok cüzi satabiliyor.Emeğinin karşılığını alamıyor.
    Alın teri değerli ama aracılar kazanıyor."
    Maalesef günümüzün gerçeği bu...
    Sayın Taner Koç ,bu sözlerimi siyaset olarak algılamayın.Ama köylülerimiz hak ettiği yerde değil ,üzülüyorum.Dünyaya baktığımızda; profosyonel tarım yapan ülkelerde köylülerin ekonomik durumları çok iyi...
    İnşallah bir gün Rahmetli Atatürk'ün sözü ilk söylediği zamanlardaki gibi şimdilerde gerçek olur.
    Değerli yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibel hn, teşekkür ederim kıymet verip yorumlamışsınız.
      Çok haklısınız, bilimsel tarafından bakıldığında bir zamanlar kendi toprağının patronu olan köylümüzün şimdi o kendi toprağında maraba olduğunu duyup öğrenmek büyük dram olsa gerek. Zira ekip biçemeyen, ekse dahi hakkını alamayan köylü zamanla toprağını satar. Şehirlere ve kasabalara göçer. ve ne yazik ki buralarda da sığıntı olmaktansa köyünde sefalet çekmeye razı, bugünlerde başkasının sahibi olduğu kendi toprağını eker, biçer üç beş birşey kazanarak karnını doyurmaya gayret eder.
      Ben biraz eskilerde, dimağlarımızda kalan naif, dürüst ve çalışkan canım Anadolu insanının kadim taraflarını görmeyi özlediğimden bu yazıyı kaleme aldım. Umarım o günler de gelir. Anadolu insanı çalışkandır. Gün gelir hakkının hakkı, Hakkı'ya verilir. Emin olalım, bir gün bu olur.
      Keyifle kalın..

      Sil
  2. Taner Bey, elbette Atam demişse hikmeti vardır. Köylü Milletin Efendisidir! Her ne kadar bahsettiğiniz gibi köylü emeğinin karşılığını alamasa da, Atamın sözünün haklılığını değiştirmez bu durum...

    YanıtlaSil
  3. Dünyanın saygı ile andığı Mustafa Kemal Atatürk'e yapılanlar malum. Onun gösterdiği yolda ilerleyebilsek bugünlerde tarımda, bilimde, eğitimde çok daha iyi yerlerde olabilirdik. Neyse siyasete girmeyelim :)
    Köylünün malum durumu içler acısı. Artık onlar da çaresizce elindeki toprağı satıyor, şehre göz ediyor, veya toprağını ekmiyor. Çocukluğumuzda hatırlarsınız, Türkiye Dünya tarımında ilk ' de olan, kendi ürettiği ile yetinebilen ender ülkelerden biriydi. Sonra birşeyler oldu!!!!!
    ve bu günlere geldik. Yazık çok yazık..

    YanıtlaSil