"Bir insanın boş vakti olmamalı, her anını kendini geliştirmek adına değerlendirmeli, zira gün geldiğinde kendisi ifade edeceği hiç bir enstrümanı kalmadığında şaşırmamalı..." 

Bu sözümü sık sık kendime hatırlatır, ne zaman boş kalsam yapacak bir şeyler bulmak için gayret ederim. Fotoğrafçılık sanatına da bu sebeple balıklama dalıvermişliğim vardır. Canım Eşim Sunacığım, yıllar önce beni böyle yapacak birşey bulamaz da hani dümeni kırık, sağa sola savrulan, limana bir türlü demir atamayan gemi misali halime üzülür, kolumdan tuttuğu gibi fotoğraf makinesi aldırmaya götürmüştür. İşte o günden sonra adeta kendini bulma, içimdeki minik sanatçı kırıntılarını yüzeye çıkarabilme, hayata ve herkese daha bir keyifle sarılma serüvenim o gün elime aldığım Canon marka fotoğraf makinası ile başlamıştır. Evlilik tam da budur. Zor anlarda duruma el atmak. Olayların üzerine sakin ve sabırla gitmek. Çözüm odaklı olmak. İki aklı selim insanın yapacağı da bu olmalıdır.

Son günlerde fotoğrafçı dostlarımın Terkos Gölü ziyaretlerini yaptığına kulak misafiri oldum. Geçtiğimiz sene benim de gittiğim, göl değil adeta yaşayan bir ruh adını koyduğum Terkos Gölü'ne vurulduğumu özellikle belirtmek isterim. Bölgenin dinginliği, nefis manzarası, insan ruhuna iyi gelen havasını elimden geldiğince fotoğraflayıp, gelecekte torunlar ile bu fotoğraflara bakarak "O günü" yaşamayı dilemişimdir hep.. 


Kıymetli fotoğraf üstadları Terkos Gölü'nün hakkıyla tanıtılmadığı konusunda hemfikirler. Bizlere düşen de; gerek sosyal medya kanalları gerekse kalemi kuvvetli blog yazarlarının iki kelam anlatımı ile bölgeye daha fazla fotoğrafsever, ve hatta turist sayısını artırmak adına tanıtım çalışmalarına biran evvel başlamak olmalı diyerek bu yazıyı kaleme almak istedim.



Terkos Gölü 4
Terkos Gölü Sazlıkları


Öncelikle gölün tarihi, ulaşımı, çevresinde yeme içme mekanları konularında bir parça bilgi vermekle yazımıza başlayalım.


Terkos Gölü, diğer adıyla Durusu Gölü'nün, kısa bir hikayesi vardır. 19.yy İstanbul'a gelen bir Fransız elçisinin şehrin susuzluğunu gözlemler ve Osmanlı sarayından bir heyeti Fransa'ya davet ederek, İstanbul'un su probleminin çözebileceğini anlatmak ister. Çizilen krokilerde Terkos Gölü su kaynağı olarak gösterilir. 1855'te şimdiki Fabrika binasının (terfi merkezi ve pompa istasyonu) temeli atılır ve iki sene zaman zarfında fabrika inşaatı bitirilerek istanbul'un su ihtiyacının büyük bir bölümü çözülmüş olur.


Terkos Gölü Nerede?



İstanbul'un Avrupa yakasında, kentin kuzeybatısında ve merkeze yaklaşık 40-50 km uzaklıkta, yıllar önce Karadeniz'e bağlı şirin bir köy aslında. Etrafı sazlık, suyu tuzlu fakat berrak olan gölde Sudak, yayın, alabalık, kızılkanat, çapak, sazan, kadife balığı, karagöz balıkları yaşıyor. Göl çevresindeki sazlıklarda ise kaz, ördek, karabatak, saka, balıkçıl, martı, yelve, yelkovan gibi kuşlara evsahipliği yapıyor. Sırf bu özelliği ile Dünya Kuş Gözlemcileri ve fotoğrafçılarının gözde mekanları olmaya aday olan Gölün tanıtımına ciddi ciddi kaynak ayırılması gerekiyor. El verilir, gereken yatırımlar yapılırsa  Terkos Gölü, ikinci bir Manyas Kuş Cenneti olabilir. 
Köylülerden aldığımız bilgiye göre, haftasonu gelen ziyaretçiler kanoyla geziyor, balık tutuyorlarmış. Kış mevsiminde ise mutlak sessizliğin içinde doğanın tam merkezinde şömine karşısında haftanın stresi atılıyor, unutulmaz anlar yaşanıyormuş. Terkos Gölü, hoşumuza gitmeyen bir etkinliğe de ev sahipliği yapıyormuş. Avcılık.. Ava giden avlansın. Daha ne diyelim.
Göl Çevresinde sincap, kokarca, yaban domuzu porsuk, çakal gibi çeşitli yabani hayvan türlerinin gözlemlendiği doğrudur. Özellikle nesli tehlikede olan Sibirya kazı, büyük orman kartalı gibi hayvan türlerine ev sahipliği yapan Terkos Gölü'nün gerçek bir korunmaya ihtiyacı olduğu kesindir. 

Terkos Gölü 2
Terkos Gölü'nden Manzaralar
Terkos Gölü'ne Nasıl Gidilir?

Terkos Gölü'ne ulaşım için biz fotoğrafçı grupları TEM otoyolunu kullanıyoruz. Hadımköy gişelerini geçtikten sonra Hadımköy-Durusu tabelasından sağa girip yaklaşık 10 km daha yol alındığında karşınıza Tank ve Süngü Heykeli çıkar. Heykelin solundan yola devam edip durusu tabelalarını takip ederek köye ve göle ulaşılır. Terkos Gölü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden 80 km, TEM İkitelli gişelerinden 50 km, Hadımköy çıkışından sonra ise 35 km uzaklıkta yer alır.

Terkos Gülü'ne Bu Harita yardımı ile gitmenizi, tavsiye ederim.

Terkos Gölü civarında ne yenir?
Girişin ücretsiz olduğu Terkos Gölü civarında bulunan restoran ve kafeteryalarda mükellef kahvaltı yapabilirsiniz. Trikos Cafe'yi tek geçer, nefis açık büfe köy kahvaltısı ile güne zinde ve keyifle başlayacağınızı garanti ederim. 
Öğlen ve akşam yemeklerinizi Gizli Bahçe restoranında yemenizi şiddetle tavsiye ederim. Balık ve taze mezelerin tadını uzun süre unutmayacaksınız.

Fiyatlar mekanlara göre değişiklik arz ediyor. Kahvaltı için haftaiçi 40 TL, haftasonu 50 TL mekana ödeme yapmak durumundasınız. Şayet akşam için hoş bir sohbet ile rakı balık yapmayı planlıyorsanız kişi başı 125 TL gibi bir parayı gözden çıkarmanız gerekir. Acımadan ödeyebilirsiniz. İstanbul'da anlamsız ve insan seli dolu mekanlarda bu paraların daha fazlasını ödüyorsunuz. 

Yazarın Tavsiyesi 

Terkos Gölü'ne lütfen vakit yaratıp gidiniz. Doğaya ve gölün tertemiz ruhuna teslim olunuz. Balıkçılar ile sohbet ediniz. Cidden nefis hikayeleri var. Mutlak sessizliğe kulak veriniz. Köyün doğal ve organik meyve sebzelerini alarak, köylünün bütçesine katkıda bulunmayı lütfen ihmal etmeyiniz. Ve akşam muhakkak bir rakı balık keyfi yaparak yıllar sonra anılarda yer alsın diye bu güzel günde yaşanılan her dakikaya beyninizde yer ayırınız.

Durusu Terkos Gölü
Terkos Gölü Balıkçıları


34 Yorumlar

  1. Terkos Gölü çevresine yıllar önce gidip gezdiğimiz olmuştu, yazınızdan sonra yeniden gitmek istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esra hanım, gölde görsel zenginlikleri, civardaki kahvaltılık lezzetleri tatmanızı önemle tavsiye ederim.
      Teşekkür ederim güzel yorumunuz için..Selamlar

      Sil
  2. Musluktan akan suyu uzun yıllar terkos suyu diye adlandırdık.İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan bu göl içinmiş demek. Fotograflar çok güzel, umarım cevresi bozulmaz.Malum bu konuda üzerimize yoktur.Görülesi bir yermiş.Tavsiyeye teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız güzide, gözde yerleri tarumar etme konusunda dünyada kimse bizimle yarışamaz. İnşallah aklı başında yöneticiler bu bölgeyi koruyacaklardır. Umuyoruz :)
      Teşekkür ederim vakit yaratıp yorumlamışsınız. Eksik olmayın.

      Sil
  3. Havaalanı yapıldıktan sonra da umarım o güzel hali kalır. Kuşların göç yoluna inşa edilen havalimanı bu güzelliği bozmaz :(

    Bir de artık güzel yerlerin paylaşılmasından korkuyorum, bütün o eldeğmemişlik kalkıp yığınların koştuğu yer halini alıyor .

    Ama aklıma düştü şimdi, ilk fırsatta gidilecek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan hanım, yönetim zayıflığı, umursamazlık, rant ve talan üzerine kurulu bir sistemin esiri olan yöneticilerin memlekette nasıl zarar verdikleri ortada. Oysa dünyada örnekleri var. İyi korunan, sistemli yönetilen sair ve sayfiye bölgelerin her yıl binlerce turistler ziyaret ediyor. Kazanan bölge insanı ve ülke ekonomisi oluyor. Ürgüp Peri Bacaları arasına otel inşa edince bunları konuşmak zaten vakit kaybından başka birşey olmuyor. Doğayı, ve sanatı sevmeyen bir hükumetimiz var. Maalesef. Çok yazık!!!
      Teşekkür ederim vakit yaratıp yorumladığınız için..

      Sil
  4. Öncelikle tabiki eşiniz Suna hanımı yürekten tebrik etmek lazım. Allah yuvanızda sevgi ve anlayışı daim kılsın. Ve İstanbul'a dair yeni bir mekanı listemize eklediğiniz için de teşekkürler. Memleketimizin her yanı böylesi dingin köşelerle donatılmış vaziyette şükür. Terkos'tan da sizin vesilenizle haberdar olmamız güzel oldu. Teşekkürler, selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz için, eksik olmayınız..
      Memleketimiz cennet. Eşi benzeri olmayan doğal güzelliklere sahibiz. İnşallah bu güzellikleri koruyarak yarın çocuklarımıza kalmasına gayret etmek zorundayız.

      Sil
  5. Terkos Gölü, hesapta İstanbul'da ama hiç gitmediğimiz bir yer. Ne güzel fotoğraflar çekmişsiniz. Sayenizde bu güzel yerden haberdar olduk. Teşekkürler bu keyifli paylaşımınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Gülhan hanım havalar şahane. Bir fırsat yaratıp Terkos Gölü'ne gidilmesinde fayda var. Cidden gittiğinize değecek. İstanbul baharda ayrı bir güzel. Eksik olmayın vakit ayırıp yorum yapmışsınız.
      Selamlarımla,

      Sil
  6. Bizim çeşmelerden akan suya Terkos suyumu bu ifadesi yer alırdı buradan su dağıtımı olduğunu öğrendim bu gün bu nedenle bu tabir kullanılırmış... Keyifli sanat eseri bir yazı olmuş yüreğine gönlüne sağlık abi paylaşımın için okuma günüme değer kattığın için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Ersincim güzel yorumun için..
      Terkos Efsanesinin taa Ankara'lara gittiğini belirtmeliyim. Zira rahmetli annem, çeşme suyu azıcık fazla klorlu olsa "aman çocuklar içmeyin terkosu" derdi. Terkos'un cümledeki anlamı fazlaca ilaçlı su demekti. (Nur içinde yatsın )

      Sil
  7. çok gezenti bir aile olarak ilk gezilecek göl olarak listeme ekledim. Tavsiyeler için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Sevda hanım.. Vakit ayırıp yorum yapmışsınız.. Umarım ailece keyif alacağınız bir gezi olur.
      Selamlarımla,

      Sil
  8. Yıllardır korunması gereken sulak alanlardan biri olmasına rağmen oek de bir şeyler yapılmadığını zannediyorum. Gidip göresim geldi, ne mutlu size, teşekkür ederim kendi adıma.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim zarif yomunuz için.. Emin olun doğal güzelliklerin korunması adına en küçük bir adım dahi atılmıyor. Bırakın korunmasını ağaç bırakmadık şu kadim memlekette. Sabaha kadar yazsam yetmez. Fena sinirleniyorum.
      Selamlarımla,

      Sil
  9. Adını çok duydum ama Terkos gölü hakkında hiç bir şey bilmiyordum hatta ilk kez resmini gördüm teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fikir olduğu için küçük bir katkım olduysa çok sevinirim. Umarım ziyaret etme fırsatınız olur.

      Sil
  10. Terkos Gölü'nü görmeyi çok isterim. Doğaya hayranım. Böyle güzel bir yeri blog yazınız ve resimleriniz sayesinde görüp tanımış olduğum için çok şanslıyım. İstanbul'a yolumuz düşerse canlı canlı da görürüz inşallah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa zamanda ziyaret etmeniz ümidiyle. Çok seveceksiniz.
      Teşekkür ederim Sibel hn, vakit ayırıp yorumlamışsınız. Bu arada sayfanızı gezdim güzel bir blog sayfasına denk geldim. Sosyal Medya Kafe. Sık sık ziyaret edeceğim.
      Selam ve Sevgilerimle...

      Sil
  11. Cok güzel resimler. Lisedeyken okulla gitmistik en son ooo yillar olmus 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya hanım beğendiğinize çok memnun oldum. Gezmek ve fotoğraflamak şu dar dünyamızda nefesimi açıyor, rehabilite oluyorum. Yeni keşifler yapmak, gelecekte torun tombalak bakmak için fotoğraf arşivi yapmaktan cidden keyif alıyorum. Teşekkür ederim, kıymet kattınız.

      Sil
  12. Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim çok mutlu oldum, gurur duydum. Eksik olmayın.
      Selam ve Sevgilerimle

      Sil
  13. Fotoğraf çekerken kendini iyi hissedenlerdenim , bir bina resmi çekerken bile farklı açılardan görebilmek güzel :) bu güzel yazı için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğraf bir bakıma huzura kaçmanın kısa yolu olsa gerek. Yogadan farksız. Siz ve makinanız artık çevrede olan biteni yorumlarsınız. Kompozisyon, ışık, nesnelerle tatlı mücadele derken akşam eve geldiğinizde bellekten bilgisayara akan her kare sonuna kadar sizin emeğinizdir. İçlerinden birkaçı efsane olur. Yıllar sonra bile "bu kareyi ben çekmiştim" gururu yaşatır. Teşekkür ederim yorumunız kıymet kattı. Eksik olmayın.

      Sil
  14. Harika fotoğraflar, harika tanıtım. Emeğinize sağlık. Evde atıl duran Canon marka fotoğraf makinasını eşimin kucağına verme vaktinin gelmiş olduğunu an itibariyle anlamış bulunuyorum😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer eyleme dönüşürse eşinizin aslında bilmediğiniz pozitif hallerine şahit olacaksınız. Emin olun..
      Çok teşekkür ederim, kıymet verdiniz. Selamlar..

      Sil
  15. Böyle yerler keşke çok bilinmese diyorum ben korkumdan. Maalesef sessizliği, huzuru, doğallığı seviyoruz ama koruyamıyoruz..

    Tavsiye için teşekkürler yine de..
    Sevgilerle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsviçre' nin hemen hemen her kasabasında her yıl festivaller düzenlenirmiş. A kasabsunda yapılan festivale diğer kasabalardan ve şehirlerden binlerce insanın katılması hoş bir gelenek olmuş. Festival sonrası tüm bölge gerek bölge halkı gerekse misafirler tarafından temizlenirmiş.
      Kafa olarak bu ve buna benzer ülkelerden 30 yıl geride olduğumuz için böylesi nadide yerleri n aslında bakir kalmasını dilemek son derece normal. Şehir hayatından tükenmiş güruha böyle nadide yerler var diye hatırlatmak gayemiz. Aklı selim birkaç insan ile bu bölgelerin korunmasını sağlamak da yine bize düşüyor. Çok teşekkür ediyorum güzel yorumunuzla kıymet verdiniz. Selamlarımla ..

      Sil
  16. Böyle yerlerin doğallıklarının bozulup ranta çevrilmemesi için hiç bilinmemesi daha iyi diye düşünüyorum ben de artık. O kadar tabiat düşmanı yöneticilerimiz ve halkımız var çünkü...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim vakit ayırıp yorumlamışsınız. Eksik olmayın. Ben bu konuda bir parça daha serinim. Zira sosyal medyanın gücüne inanlardanım. Çevre hassasiyetinin işlendiği paylaşımlar artık muteber oluyor. ( olmayanlar da var tabi ) Fakat doğa ve tarih düşmanı kalpsiz insanların icraatları sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine geri tepebiliyor. Son zamanlarda bu konuda sevindirici çalışmalar oldu. Yetmez ama evet :)
      Aksine, tanıtımı bilinçli insanlar tarafından yapılan sayfiye bölgelerin korunması daha güçlü oluyor. İnsan bildiği ,sevdiği şeyler için mücadele ediyor, savaş veriyor.
      Herkes bir gün doğaya dönecek. Kaçış yok.
      Keyifle kalın.

      Sil
  17. merhaba
    ben terkosluyum.orada doğdum orada büyüdüm. gerçekten doğa dostu insanlar için görülmesi gereken bir yer.ama maalesefki paylaşmayın gizli kalsın gibi yorumlarınız yersiz.çünkü seneler önce keşfedildi. göl havzasına sözde yakın denilen evler ve işletmeler yıllar önce yıkıldı yada imar verilmediği için bir çivi bile cakilamadigindan evlerimiz kendi kendine yokoldu.bunun yanı sıra devlet büyüklerimiz devletin malzemelerini kullanarak göle sıfır villalar yaptı. varsın paylasilsin her yerde terkos en azından son zamanlarında kalan bir kaç kirintiyi vatandaşlarımız görmekten mahrum kalmasın.belki 10 sene belki dahada yakın zamanda bizleri oralardan çıkartıp zenginler için büyük siteler yapılıp özel mülk haline gelince istesekte göremeyeceğiz.

    YanıtlaSil
  18. Harika tespit, teşekkür ederim. Elbette paylaşmaktan keyif alırım, sizinle aynı fikirdeyim. Paylaşalim ki bu nadir guzelliklerimiz yonetimlerce göz ardı edilmesin, cazibe merkezi olsun. Daha fazla insanin ziyaretine sebep olsun.
    Tesekkur ederim.desteginiz icin. Keyifle kalın. Selamlar

    YanıtlaSil