45 yaşında eşimin ısrarıyla bir fotoğraf makinesi aldım. Sadece 4 saat temel eğitim ve kısa deneme çekimlerinden sonra Caddebostan sahildeki bu fotoğrafı çektim. Fotoğrafım çok beğenilmiş, üstad fotoğrafçılarından çok olumlu eleştiriler almıştım. Ne yalan söyleyeyim çabuk şımarmıştım. Ta ki merhum Ara Güler Üstadın o sözünü okuyana kadar.. Şöyle diyordu Üstad: "Ben Singer dikiş makinesiyle bile fotoğraf çekerim" 

Suratıma sağlam bir şamar yemiştim. Orta yaşa gelmiş, iyi firmalarda yöneticilik yapmış ben; konu fotoğraf sanatı olsa dahi başarının tesadüf olmadığını düşünememiştim. Henry Ford'un, Ford Motor Company' i kurmadan önce 5 kez battığını, Bill Gates'in meşhur Microsoft'u kurmadan önce defalarca başarısız olduğunu, Walt Disney'in ‘hayal gücünden yoksun olduğu ve fikir üretemediği’ gerekçesiyle çalıştığı gazeteden kovulduğunu, Einstein'in ağır ve asosyal olduğu için okuldan atıldığını, Edison'un ampulu icadından önce tam bin kez deneme yaptığını düşündükçe açıkçası çok utanmıştım.

Şans eseri bir şeylere sahip olma olasılığımız çok düşükken, yeterince emek verip istikrarlı bir şekilde çalışarak başarmanın çok yüksek olasılık olduğunu geç de olsa farketmiştim. Bugünlerde kısa yoldan köşeyi dönmeyi alışkanlık haline getirip, her defasında hayal kırıklığına uğrayan Kadim Türk Milletinin bu meşhur ataletinin; önümüzdeki günlerde Üniversite sınavına girip hayata atılacak genç kardeşlerime tavsiye maksatlı küçük bir örnek olmasını ümit ediyorum.

Dünyaca ünlü fotoğrafçı Eugene Smith şöyle der :"Ben bir fotoğraf çekmek için aylarca dolaştığımı bilirim. İspanya'yı çok severim. Bu ülke içerisinde istediğim pozları çekebilmek için 10 bin kilometre yol katettim. Madrid'te fotoğraf çekebilmek için öncelikle İspanya tarihini iyi bir tarihçi kadar öğrenebilmek gayreti ile yüzlerce eser okudum. Toplumu, insanları, yaşayışlarını araştırdım. Ondan sonra fotoğraf makineme elimi attım. Başarının sırrını öğrenmek istiyorsanız siz de bu yoldan yürüyünüz..."





47 Yorumlar

  1. Çokkkkk anlamlı bir yazı paylaşmışsınız. Hepimizin kulağına küpe olsun. İyi bayramlar 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim çok zarifsiniz ..İyi bayramlar, selamlar..

      Sil
  2. Motive edici yazınız her konuda çalışıp basaracagimizi söylüyor..
    Allah emekleri boşa çıkarmaz
    Mutlu bayramlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bayramlar Sibel hanım size ve sevdiklerinize. Eksik olmayın..

      Sil
    2. Takibe aldım güzel blogunuzu.. Sayfa düzenine bayıldım.

      Sil
  3. Ah biri İspanya mı dedi (: Endülüs ya di mi (: Ara Güler’i de anmışsınız, bittim bu posta. Fotoğraf çok iyi bence (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize çok sevindim, Çok yaşayın emi. Selam ve sevgilerimle Fatoş hanım..

      Sil
    2. Takibe aldım güzel sayfanızı kıymetli hocam.. Esen kalın..

      Sil
    3. Taner Bey, çok teşekkür ederim.. Bilmukabele.

      Sil
  4. Çalışmak emek vermek çok önemli her konuda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gençlere özellikle kızlarıma kırmadan, usandırmadan anlatmaya gayret ediyorum. Bize anlatan olmadı inanın.
      Teşekkür ederim, kıymet kattınız..İyi bayramlar.

      Sil
    2. Profilinizde yazdığınız gibi;
      Favori kitaplarınız: Buraya sığdıramam ki !!
      Gençlere verdiğimiz öğütlere benziyor, o kadar çok ki! Buraya sığdırmak mümkün değil ki :)


      Sil
  5. Çok çalışmak, çok emek vermek gerek başarmak için. Öğrenmek sonsuz bir derya.. Emek vermeden elde edilen şeylerse balon köpüğü gibi.. Tavsiyelerinizi kulağıma küpe yaptım. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim en kadirşinas takipçim varolun emi. Hayatın en nefis tariflerinden biri nedir diye sorsalar, verdiğiniz emeği takdir eden birilerinin varlığını bilmek derdim.
      Size ve sevdiklerinize güzel bir bayram dilerim. Eksik olmayın..

      Sil
  6. Daha çok fotoğraf çektikçe iyi fotoğrafçıları daha çok takdir etmeye başlıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan hanım çok teşekkür ederim kıymet kattınız.
      Fotoğraf ile kendimi buldum, ikinci bir "ben" ile tanıştım desem eksik olmaz. Hani kırk yaş sonrası belası vardır ya beni o uçurumun kenarından alan fotoğraf olmuştur diyebilirim. Fotoğraf çekimlerinin yanısıra okuyorum. Dünyaca ünlü fotoğrafçıların hayat hikayelerini, başarılarındaki kıymetli sırları dikkatle not etmeye gayret ediyorum. Ne hikayeler var şaşarsınız. Şayet Fotoğraf bir sanat dalı ise, fotoğrafçının da sanatçının bir eseri icrasındaki gibi her detayı atlamamaya özen göstermesi gerek diye düşünenlerdenim.
      Keyifle kalın. Selam ve sevgilerimle..

      Sil
  7. Bence resim kadar yazınızdaki akışda çok önemli. Resim çekmek için belki çok uğraşmak derken Ara Güler, bence bunu yazıya dökmekte ayrı bir yetenek. Resim için objektifinize, yazı için de yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize çok sevindim Serpil hanım teşekkür ederim çok zarifsiniz. Eksik olmayın.

      Sil
  8. Başarınım sırrını, yazınız ve bu yazınızda yaptığınız alıntıyı referans alarak, çocuklarıma anlattım. Tabii, kendime de..
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çokça teşekkür ederim, ben de ziyadesiyle çok memnun oldum inanın.

      İki kuzucum var. Bir tanesi 10 gün sonra Üni. sınavına girecek. Emin olun yıllarca bu ve buna benzer örnekleri anlattım onlara. Bize anlatılmadı zira. Yeni kuşak aklı selim anlatımlar, sağlam örnekler verirseniz dinliyor ve uyguluyor. Nasihati sevmiyorlar. Yaşanmışlıklara, tecrübelere önem veriyorlar. Çok zekiler. Analitik düşünce yapısına sahip ilave olarak fazlaca sorguluyorlar. Yani numara yaparsanız komik duruma düşürüp dalgayı basıyorlar. Ama onlardanbirkaç adım önde olduğunuzu hissettirdiğiniz anda yelkenleri suya indiriyorlar. İletişimde hem zor, hem de çok zorlar. Hadi buyrun.. :)
      Sevgiyle, selamlarımla..

      Kıymet kattınız, eksik olmayın.

      Sil
  9. Kısacası, "Başarı emek ister" diyebilir miyiz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz dersiniz de biz muhalefet eder miyiz? Ne münasebet efendim..
      Varolun, teşekkür ederim. İyi bayramlar, selamlar sevgiler..

      Sil
  10. Çok anlamli ve yerinde. Çalışmadan, emek vermeden bir şey elde edilmiyor. Gençleri kolayciliğa alıştıran bir toplum yapısı oluşuyor ne yazık ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya hanım çok teşekkür ederim, yorumunuzla kıymet kattınız. Gençlerimize güvenim tam. Bir parça tecrübe eksikleri var. Zamanla onu da telafi edecekler.
      Size ve kıymetli ailenize iyi bayramlar diliyorum. Sağlıcakla kalın..

      Sil
  11. Ilk çekim için çok başarılı olmuş.Esinizi sayesinde güzel bir hobi edinmişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evvela size ve ailenize güzel bir bayram diliyorum. Çok teşekkür diyorum İnci hanım. Fotoğraf konusunda artık aceleci değilim. Belki yıllar sonra küçük bir sergi ile taçlandıracağım bu güzel hobiyi. Büyük küçük herkese tavsiye ediyorum. Fotoğraf, hayatın küçük ayrıntılarında büyük ve anlamlı hikayeler yakalamaktır diyorum.

      Sil
  12. Ne kadar farkındalık yaratacak bir yazı Taner Bey. Kutlarım sizi. Çok gerekli uyarılarda bulunmuşsunuz. "Hamdım Piştim Yandım-Mevlana Celaleddin Rumi" nin bu sözleri geldi hemen aklıma. Merakımız olan konularda önce sıkı bir araştırma yapmamız gerektiğini gayet güzel anlatmışsınız. Emeklerinize sağlık . Sağlıcakla kalın. Ailecek bayramınız kutlu olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müsaadenizle Ece abla demek istiyorum size. Ailedensiniz siz. Pozitif enerjinize, şapka çıkarılacak hayat mücadelenize saygı duyuyorum. Teşekkür ediyorum, güzel dileklerinize .
      Sizin ve kıymetli ailenizin bayramını tebrik ediyorum Ece abla. Sağlık ve afiyetle nice bayramlara inşallah. Kalın sağlıcakla...

      Sil
  13. e doğru diyoo. önce bol çile bol eziyet lazım. tutku lazım yanii. teknik filan da lazım da tabii de önce gözü geliştirmek gerekiyoo. görmeyi. görmek için de bol edebiyat bol düşünce lazım. john berger okumak gerekiyo. iyi foto çekmek için de biçok başka şeyden vazgeçmek gerekiyo. yani takıntı yapcan. herhangi bişeyi iyi yapmak için bi ton şeyden tamamiyle vazgeçmek gerekiyor. bu arada foti güzel olmuş ivit. bunun gibi yüzlerce iyi foto çekebildiğin zaman bir amatör fotocu olmaya başlayabilir insaan :) ay ben de yani foto düşkünü olduğum için diyom. tabii ara güler fotiyi sanat kabul etmiyo o başka :) bu fotilerden iyi para kazanabilirseeen iyi foto çekmeye başlayabilimiş oluyon. yani dergilere sergilere çıkıncaa :) ben de uzun zamandır yapıyoree :) gezilerimi fotolardan kazandıklarımla yapıyom iyi bişiii :) ayrıcaa, telefonlar foto makineleri kadar iyi belki hatta daha iyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Tutku" dedin ya beni benden aldın sevgili Deep. Aynen öyle, tutku olmadan hiçbir başarıda imzan olamıyor maalesef..
      E sen de fotoğrafçıymışsın bak yeni öğrendim. Meslektaşım var artık blog aleminde.
      İvit arkadaşım, senin ve kıymetli ailenin bayramını kutluyore:)

      Sil
  14. Merhaba Taner Bey. Fotoğrafınız gerçekten de çok güzel. Ama dediğiniz gibi bir sanatta ustalaşmak çok emek vermeyi gerektirir. Günümüzde maalesef iki tane şarkı söyleyen kimselere "sanatçı" sıfatı yakıştırılıyor. Böyle bir ortamda emek vermek, çok çalışmak gerektiği gerçeği unutuluyor. Dünyanın düzeni yüzünden böyle olduğunu düşünüyorum. Ama yine de işinin ehli olmak için çok çalışan kimseler var. Bunu görmek umut verici. Teşekkürler bu anlamlı paylaşımınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Dert Anası, çok teşekkür ederim kıymetli yorumun için..
      Maalesef memlekette alışık olduğumuz manzaralar bunlar. Yüce Önder'in işaret ettiği "Çalışkan Türk Milleti" kavramından bir hayli uzak. Valla ben bu hatayı yaptım, gençler yapmasınlar. Bedavaya ekmek yok. Çok çalışmak lazım çook.. Selam ve sevgilerimi gönderiyorum size ve kıymetli ekibinize..

      Sil
  15. objektiften dünyayı görmek ve bunu ölümsüzleştirmek ne güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok büyük keyif Tigris Öğretmenim.

      Misal;
      Saatlerce geziyorsunuz. Bir kaç iyi kare yakalamak tek derdiniz. O an bir hikaye yakaladınız, şahane bir kompozisyon bu diyen kalbiniz yerinizden çıkacak sanki. Nefesinizi tutuyor, süratle çekim modlarını kontrol ediyor ve yumuşak bir dokunuşla deklanşöre basıyorsunuz. Heyecanla vizöre düşecek kareyi bekliyorsunuz. Vee bingo. Akşama koşar adımlarla eve varıyor, bilgisayara aktarıyorsunuz yüzlerce kareyi. Çektiğiniz o muhteşeme kareyi arıyorsunuz merakla, kızgın çölde su arayıp yolcu misali .. 400 kare içinde sadece "O" nu arıyor gözleriniz.
      Saatlerce sıcak veya soğukta dışarıda verilen emeğin yegane küçük ama çok kıymetli hediyesi. Gelecek yıllarda sizi gururla temsil edecek efsane fotoğraf karesi. Özenle arşive alıyor, arada keyif için çaktırmadan göz atıyorsunuz. Adeta Rönesans tablosu gibi.
      Çok kıymetlidir o fotoğraf karesi, çook...

      Sil
  16. Merhaba kısa bir eğitimden sonra çekmiş olduğunuz fotoğrafı bende beğendim .
    Emek emek sabır

    Bloğunuzu takip ettim. Bloğuma beklerim. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, eksik olmayın.
      Ben de takibe aldım sizi..

      Sil
  17. Dünya üzerinde hiçbir şey tesadüf değildir hocam. Daha sıkı çalışarak daha iyi fotoğraflar çekebileceğinizi, bu fotoğrafınızda kanıtladınız bence. Bazıları 1 günde ders çalışır ve sıvanı geçer, bazıları aylarca çalışır sıvanı geçer. Ama ikiside çalışmak zorundadır. Siz sadece az çalışıp, yetenekli olan gruptansınız şansınız bu işte diye düşünüyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Profesör. Moral ve destek veren yorumunuz çok önemli beni için, eksik olmayın.
      Takibe aldım sizi keyifli bir sayfanız var.

      Sil
  18. Çok güzel öneriler, günümüzde daha çok ihtiyacımız var sanki. Emeğinize sağlık, paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Kadriye hanım. Vakit ayırıp okumuşsunuz. Eksik olmayın.

      Sil
  19. Başarılı işlere imza atmanın yolunun emek vermekten geçtiği bir hakikat olsa da, yapmaktan keyif aldığımız ve ilerlemek istediğimiz işlerde hep büyük zorluklardan sonra istediğimiz seviyeye ulaşmamız gerekmiyor. Bazen de öyle çok şey biriktirmişsinizdir ki yaşam boyu, yaşam sizi yapmak istediğinize hazırlamıştır fark etmeden. Farklı bir açıdan da bakmak istedim başarıya ;) Çektiğiniz fotoğraf çok güzel. Mutlu olduğumuz uğraşılarla karşılaştırsın hayat bizi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aytül hanım, blogumu kurcalarken vakit ayırıp yapmış olduğunuz içten, samimi yorumunuza cevap vermediğimi farkettim. Ne olur bağışlayın, çok üzgünüm.
      Aradan çook uzun zaman da geçse iki kelam edip teşekkür etmeden geçmek istemedim.
      Varolun, kıymetli desteğinizi hep hissetmişimdir. Eksik olmayın.
      Selam ve sevgilerimle..

      Sil
  20. Fotoğraf sanatı göründüğü kadar basit değil. Her işte olduğu gibi büyük emek istiyor. Size ve tüm fotoğraf sanatçılarına saygılarımı sunuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kıymetli İbrahim hocam, blogu kurcalarken naif içten yorumunuza cevap vermeyi unutmuşum. Çok mahcup oldum size, bağışlayın lütfen..Aradan çook uzun zaman da geçse iki kelam edip teşekkür etmeden geçmek istemedim.
      Bu arada sizden haber alamıyorum. Umarım herşey yolundadır kıymetli hocam.
      Sağlıcakla kalın.

      Sil
  21. Küçük ama çok değerli bir öneri bu. Başarısızlıktan başarıya uzanan hikayelerle çok güzel bağ kurmuşsunuz. Şımarmak, egoyu beslemek gelişmenin en büyük engeli. Zirveye ulaşmanın yolu ise hep daha iyisi için uğraşmaktan geçiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim zarif yorumunuz için.. Eksik olmayın. Selam ve sevgiler

      Sil
  22. Yazınızı çok beğendim teşekkürler

    YanıtlaSil